Column Boerin Bianca: Gewoon Bijzonder

Als gewone dingen ineens niet meer gewoon zijn, besef je hoe bijzonder gewone dingen zijn. Dat is volgens mij kenmerkend van deze coronatijd. Het missen van het gewone en anderzijds het ontdekken van dingen die we niet meer zagen doordat in het gewone leven de tijd voorbijraast wegens al het ‘moeten’ dat we onszelf opleggen.

Hoe ongewoon en verdrietig deze tijd voor velen van ons ook is, er is een keerzijde. Deze periode gaf ons ‘tijd’. Tijd met elkaar. Kwali-tijd. Deze boerin stond even stil en dat bleek een hele vooruitgang.

Natuurlijk gaat het boerenleven 24/7 door, enkel de agenda was leeg, wat ook voor ons ongewoon is.

Dat gaf tijd en ruimte om te genieten van onze boerennatuur. Aandacht voor het gewone: een zonsopgang die een schilderij maakt van de omgeving, tevreden grazende koeien, kalveren die door het strohok rennen, een kip die haar versgelegde ei kakelend verwelkomt, pasgeboren kittens die elkaars staarten proberen te vangen, aanschouwen hoe passievol zwaluwen hun (klei)nest bouwen, de zachtwollige vacht van ons flessenlam ‘Bonus’ strelen, de geur van de eerste snede versgemaaid gras, het vinden en beschermen van een wulpennest.

Vogelzang

Tijdens mijn hardlooprondje door het bos hoorde ik meer vogelzang dan anders. Gewoon eens op de rug in het weiland liggen en beseffen dat de luchten boven ons kikkerlandje prachtig kunnen zijn. En ineens ook zo streeploos schoon! Speuren naar een klavertje vier. Even aandacht hebben voor het alledaagse, ik heb de biodiversiteit op onze boerderij eens even goed onder de loep genomen en me verwonderd over de hoeveelheid grote en kleine dieren die, naast vee, om ons heen leven. Gewoon, buitengewoon! Bekijk de ‘gewone’ dingen eens als bijzonder en besef hoe mooi ons landje is!

Een synoniem van ‘gewoon’ is ‘normaal’. Is de anderhalve meter samenleving het nieuwe normaal? Nee, mag ik hopen. Maar ik hoop wel dat we de gewone dingen meer gaan waarderen. Voeding bijvoorbeeld, voor Nederlanders heel gewoon. Gezonde voeding is de basis van ons bestaan. Voedselproductie is niet vanzelfsprekend, er wordt door de boer keihard voor gewerkt!

Waardering

Waardering voor ons nationaal geproduceerde voedsel is een diepgekoesterde wens van deze boerin. Ik hoop dat dit zich tevens mag gaan uiten in opbrengst voor de boer. Want ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat een liter (bewerkte, ongezonde) cola meer kost dan een liter melk.

Het is zo gewoon: aardappelen, groenten, fruit, vlees, eieren en zuivel te kunnen halen bij de plaatselijke supermarkt. Hopelijk groeit het besef dat deze gewoonte onder druk staat. De overheid is hard op weg voedselmakers te saneren en daarmee de boerennatuur te laten verdwijnen uit Nederland. Dan zijn grazende koeien, zwaluwen die nesten in- en om boerenstallen bouwen, dartelende lammetjes in de weide en alle biodiversiteit op- en om het boerenland ineens niet meer gewoon.

Ik hoop dat ‘Boeren in Nederland’ bijzonder gewoon blijft.