Jurgen Lucas wacht eerste klus als hoofdcoach

Ruinerwold/Hoogeveen - Het zal al een paar jaar in zijn hoofd. Trainer worden van de eerste selectie van een korfbalclub: dat leek Jurgen Lucas wel wat. Na de zomer gaat die wens in vervulling voor deze 29-jarige inwoner van Ruinerwold. Dan hoopt hij voor het eerst voor de spelersgroep te staan bij tweedeklasser Thrianta uit Hoogeveen.

Eigenlijk per toeval kwamen trainer en club met elkaar in contact, nu een paar weken geleden. Via voormalig clubgenoot Maarten Stam hoorde Lucas dat de Hoogeveners op zoek waren naar een hoofdtrainer. Of dat niet wat voor hem was?

Warm gevoel

Niet lang daarna werd Lucas gebeld door Thrianta en volgde er een gesprek bij de club. „Op gepaste afstand hè”, zegt hij lachend. Maar 1,5 meter afstand of niet: een warm gevoel kreeg de Ruinerwoldiger wel bij de vereniging. „Ik ken Thrianta nog wel uit mijn jongere jaren als speler. Ik heb het altijd ervaren als een leuke en gezellige club. En dat beeld werd alleen maar bevestigd in de gesprekken die we hadden. Ze hadden een mooi plan liggen, waarin ik me helemaal kon vinden. Ik had er direct een goed gevoel bij.”

De timing was perfect. Precies dit jaar had Lucas besloten om te stoppen met zijn actieve korfbalcarrière. „We hebben een paar weken geleden een zoontje gekregen, Kyan. Omdat ik samen met mijn vriendin in het eerste van KIOS in Ruinerwold speelde, had ik besloten dat dit een mooi moment was om te stoppen. Anders moet je voor de trainingsavonden en in het weekend steeds oppas regelen. Dat werd wat te veel van het goede.”

Geen probleem

Hij zag het al helemaal zitten, de extra vrije tijd die vrijkwam door het besluit had hij in zijn hoofd al helemaal ingevuld. Totdat Thrianta belde. „Ha ha, ja, dat betekent dat ik toch weer die twee trainingsavonden kwijt ben. Maar we trainen straks op verschillende dagen, mijn vriendin en ik. Dus dat is geen probleem. En het was iets wat ik altijd al had gewild, hoofdtrainer worden van een club. Ik had alleen niet gedacht dat dat nu al het geval zou zijn.”

Ervaring als trainer deed hij al op bij de junioren van DOS’46 in Nijeveen. „Ik ben zelf ooit begonnen als speler bij DOS en heb daar ook de B-junioren getraind. Later ben ik gaan korfballen bij KIOS en zijn we ook gaan wonen in Ruinerwold. We wonen vlak bij de club, ideaal.”

Mooie selectie

In Hoogeveen wordt Jurgen Lucas straks ondersteund door assistent Willy Swierts en teamverzorgster Elizabeth Kramer. Onder leiding van voormalig coach Vincent Bout, die begin dit jaar kenbaar maakte de club na drie seizoenen te verlaten, promoveerde de Hoogeveense vereniging in de afgelopen jaren van de derde naar de tweede klasse, waarbij het zich dit seizoen nestelde in de middenmoot.

Voor komend seizoen wordt de lat iets hoger gelegd, weet Lucas. „We willen bovenin meedraaien. Maar dat betekent niet dat we er direct van uitgaan dat we kampioen worden of dat we moeten promoveren naar de eerste klasse. Of dat haalbaar is, moet de komende jaren blijken. Dat valt of staat ook met welke spelers erbij komen en wie er vertrekken. We hebben nu een mooie selectie staan, die nagenoeg intact is gebleven ten opzichte van vorig seizoen. Met deze selectie willen we om de bovenste plaatsen meedoen en dat moet volgens mij haalbaar zijn.”

Veel verder dan het komende seizoen wil Lucas nog niet kijken. „Want wie weet wat er gebeurt. Ook voor mezelf. Dit is mijn eerste klus als hoofdtrainer, ik moet eerst maar eens kijken of dat bevalt. Dan heeft het niet zo veel zin om na te denken over waar ik over een paar jaar wil staan. Daar denk ik eerlijk gezegd ook verder niet over na. Dit is een mooie kans voor mij. Instappen als trainer in de tweede klasse, dat is een prima niveau. We gaan er een mooi seizoen van maken.”