De airco in de auto koelt niet meer. Wat nu?

REGIO - De airco in je auto geeft problemen. Kun je daar zelf iets aan doen of moet je hem door een vakman laten maken?

Wanneer bacteriën en schimmels vat hebben gekregen op je airco, kan dat het beste door een vakman worden opgelost. Dat kan bij de garage, maar er bestaan ook veel gespecialiseerde airco-vakbedrijven.

Nestelen

Het reinigen van het systeem is niet heel duur, maar het betekent wel dat je mogelijk zelf al last hebt gekregen van die bacteriën of schimmels. Schimmels en bacteriën krijgen de kans zich in de verdamper van de airco te nestelen als deze niet goed kan drogen. Die verdamper zit op een donkere plek. Hij wordt bij een ingeschakelde airco koud en dus vochtig door condens uit de buitenlucht. Zet de airco altijd een minuut of tien voor aankomst op de bestemming uit, zodat de verdamper goed kan drogen.

Als de airco helemaal niets meer doet, is een bezoek aan garage of airco-specialist vrijwel onvermijdelijk. Een oorzaak kan zijn dat de compressor kapot is. Dat is een dure reparatie: de kosten kunnen oplopen tot 1.000 euro. Niet alleen moet het onderdeel vervangen worden, het hele systeem dient ook nog eens doorgespoeld te worden.

Verdamper

Kapotte bedrading of een kapotte zekering kunnen je airco ook onklaar maken. Afhankelijk van de precieze plek van het probleem hoeft dit geen financiële aderlating te zijn. Een andere prijzige reparatie betreft de verdamper. Als die vervangen moet worden, kost dat al gauw tegen de 800 euro. Dat komt vooral omdat het dashboard voor deze reparatie gedemonteerd moet worden.

Als de airco veel minder koelt dan gebruikelijk, dan kan het zijn dat de druk is weggevallen door te weinig koelingsvloeistof. Bijvullen verhelpt het probleem. Normaliter gebeurt dit als onderdeel van het onderhoud en kost het tussen de 80 en 120 euro.

Tweedehands auto kopen? Begin je zoektocht op Autocircuit.nl