Jeanette Brouwer: ‘Nu kan ik zelf nog meedoen’

Zuidwolde – In 2018 kreeg Jeanette Brouwer (50) te horen dat ze een hersentumor heeft. Na een zware operatie, bestraling en chemobehandelingen weet ze dat haar hersens nooit meer de oude worden. Maar bij de pakken neerzitten doet ze niet.

Op 11 september beklimt ze met haar Team BrouwerPower de berg Mont Ventoux om geld in te zamelen voor het Hersentumorfonds. „Ik realiseer me dat ik het nu allemaal nog kan.”

De eerste tien deelnemers zijn al binnen voor Team BrouwerPower. Met een groep van uiteindelijk twintig man wil Brouwer in september afreizen naar Frankrijk om fietsend of wandelend de top van de Mont Ventoux te bereiken. Het team heeft als doel om via sponsoring minstens 15.000 euro binnen te halen voor het Hersentumorfonds. Jeanette: „Bij een actie als deze komt alles samen: je bent sportief bezig, het is een sociale happening en je doet iets voor een goed doel.”

Nieuwe behandelmethoden

Hoewel ze nog dagelijks de naweeën ervaart van haar hersentumor, is Jeanette vastberaden om de sponsoractie tot een succes te maken en uiteindelijk de Mont Ventoux te bedwingen. „Het geeft me ontzettend veel energie dat ik dit allemaal nog kan.” Het geld dat Team BrouwerPower inzamelt voor het Hersentumorfonds is bestemd voor onderzoek naar nieuwe behandelmethoden. Dat geld is hard nodig, legt Jeanette uit. „Hersentumoren komen in vergelijking met andere kankervormen weinig voor. Daardoor is er ook veel minder geld beschikbaar voor onderzoek. Hoe mooi zou het zijn als we uiteindelijk ook deze vorm van kanker kunnen genezen?”

Jezelf opnieuw uitvinden

Inmiddels heeft Jeanette alle behandelingen achter de rug en de ziekenhuiscontroles zijn hoopgevend. Ze kan weer bezig met toekomstplannen. Maar die plannen heeft ze wel moeten aanpassen. Wie eenmaal een kwaadaardige hersentumor heeft, geneest namelijk nooit meer van kanker. Daar komt bij dat ze hersenletsel heeft als gevolg van de behandelingen: „Ik merk dat mijn hersens niet meer hetzelfde werken. Geluid komt bijvoorbeeld harder binnen en ik ben sneller moe. Dat zie je aan de buitenkant niet, dus mensen denken dat ik weer de oude ben. Eigenlijk ben ik mezelf opnieuw aan het uitvinden. Een Jeanette 2.0, zeg maar.”

Meedoen of sponsoren? Surf dan naar www.ventoux3.org/team-brouwerpower.