Burgemeester Roger de Groot (De Wolden) geeft huiskamerconcert: Gitaarspelen is voor mij een uitlaatklep

Burgemeester Roger de Groot van De Wolden geeft zondag een huiskamerconcert in Zuidwolde. Het optreden met zijn gitaar vloeit voort uit de inzamelingsactie Serious Request van radiozender 3FM, die vorige maand ook Zuidwolde aandeed. De Groot: ,,Ik bied alle donateurs de gelegenheid om te komen luisteren.”

Hoe is dit idee ontstaan?

,,Ik heb vorig jaar het Huiskamerfestival in Zuidwolde geopend op gitaar. Toen we later hoorden dat Serious Request door Zuidwolde zou komen, wilden we als gemeente acties bedenken om geld in te zamelen. ‘Goh, kun jij niet weer optreden?’, vroeg een collega. Dat leek me leuk.”

Werd uw optreden geveild?

,,Nee, mensen konden geld doneren. In totaal is er 302 euro betaald. Soroptimistenclub De Reestlanden betaalde het hoogste bedrag. Voor hen heb ik al een besloten optreden gedaan, maar ik wil alle donateurs die kans bieden. Een van hen, een inwoner van Zuidwolde, heeft zijn huiskamer beschikbaar gesteld. Er komen zo’n achttien mensen.”

Speelt u al lang gitaar?

,,Vanaf mijn tienertijd, dus zo’n veertig jaar. Ik vind het een fantastisch instrument. Ook makkelijk om mee te nemen en om ermee bij een kampvuurtje te zitten.”

Wie zijn uw voorbeelden?

,,Boudewijn de Groot is sinds vroeger al een van mijn voorbeelden. Maar ook iemand als Bob Dylan. Streets of London vind ik een mooi nummer om te spelen. Ik mag graag tokkelen. Rollercoaster van Danny Vera vind ik ook mooi om te spelen. Of ik er ook bij zing? Jazeker. Maar daar ben ik minder goed in, hoor. Rollercoaster is bijvoorbeeld lastig, omdat Danny Vera een deel van het lied erg hoog zingt.”

Hoe heeft u de nummers leren spelen, met hulp van internet?

,,Nou, eigenlijk vooral door te luisteren. Toen ik jong was, nam ik nummers op een bandje op van de radio. Dan schreef ik de tekst op en speelde het nummer op gehoor na.”

U beleeft roerige tijden vanwege de zaak rondom het boerderijgezin uit Ruinerwold. Is gitaarspelen een uitlaatklep?

,,Ja, dat is het zeker. Niet specifiek vanwege Ruinerwold, maar altijd. Gitaarspelen is een vorm van ontspanning. Ik had het beetje verwaarloosd, maar merkte dat ik in dit werk wel echt een uitlaatklep nodig had. De laatste jaren heb ik het spelen weer opgepakt. Ik heb ook weer les.”

Heeft u trouwens last van plankenkoorts voor zondag?

,,Nee, totaal niet. Of ik vaker ga optreden? Haha, daar heb ik geen plannen voor.”