Diamanten huwelijk voor Tom en Ria Henkes

Zuidwolde - Tom en Ria Henkes vierden woensdag hun 60-jarige huwelijksjubileum. Het echtpaar uit Zuidwolde deed dat echter op bescheiden wijze. De kinderen en kleinkinderen wonen in verre oorden, reden om in juni een feestje te plannen.

Ze zijn allebei 82 jaar en ogen nog kwiek. Het stel leerde elkaar kennen in een dansschool in Den Haag, waar Tom aan Ria vroeg of ze ook kon walsen. Haar bevestigende antwoord was het begin van een lange en gelukkige relatie, waarvan zestig jaar als wettelijke man en vrouw.

Op de fiets

Het waren de jaren dat alles op de fiets werd gereden. „Achterop de fiets of op de bagagedrager; we fietsten heel wat af”, lacht Tom. „Het was heel romantisch”, antwoordt Ria.

Tom was altijd al een handige man, haalde diploma's voor meubelmaker en timmerman, alsmede zijn MTS-diploma. Hij werkte in de bouw en werd later architect, een baan die het gezin Henkes in 1967 in Zuid-Afrika bracht. Bijna dertig jaar zouden ze daar blijven, een tijd om nooit te vergeten. In 1996 kwamen ze terug naar Nederland en via Nagele in de Noordoostpolder werd een huis betrokken in Zuidwolde. „We zijn twee keer in de buurt op vakantie geweest, dat beviel heel goed en we hebben besloten hier te gaan wonen”, verklaart Ria.

Heimwee

Ze hebben er geen moment spijt van gehad, al heeft Ria nog wel eens heimwee naar Zuid-Afrika. Burgemeester Roger de Groot kwam de bekende bos bloemen voor huwelijksjubilea brengen en kreeg nog een aantal tips van Tom Henkes mee naar het gemeentehuis. Over bestrating, bomen en het groene hart; tips van burgers waar de gemeente altijd blij mee is.