Kinderen Ruinerwold reageren op boek van De Telegraaf over Gerrit Jan van D.: 'We zijn hard geraakt'

De negen kinderen van Gerrit Jan van D., een van de twee verdachten in de zaak Ruinerwold, reageerden donderdagavond in de talkshow Op1 op de aanstaande publicatie van het boek ‘Spookhoeve Ruinerwold’. Ze laten weten diep geraakt te zijn.

In de talkshow waren de twee schrijvers, Silvan Schoonhoven en Marcel Vink, van het boek te gast. In het boek dat vrijdag uitkomt, worden veel details vrijgegeven over het handelen van Van D. Het is geschreven op basis van chatgeschiedenis van de vader en delen uit het strafdossier dat De Telegraaf in handen heeft kregen.

In de uitzending wordt tamelijk onverwachts een statement voorgelezen dat van alle negen kinderen komt. ‘We zijn hard geraakt door de manier waarop er met onze informatie wordt omgegaan en dat die informatie in een boek terecht is gekomen’, begint de verklaring. ‘Het schaadt ons extra in deze moeilijke situatie, terwijl veel van wat we lezen niets met de waarheid te maken heeft.’

Ook wilden de kinderen graag van de gelegenheid gebruik maken om andere media nadrukkelijk te bedanken. ‘Voor het feit dat zij wél onze privacy respecteren in deze, voor ons allemaal, zeer kwetsbare situatie.’

Advocaat en OM ontstemd

Het Openbaar Ministerie reageerde donderdag ontstemd op het aanstaande boek. ,,Het OM heeft geen kans gehad vooraf inzage te krijgen of te reageren op de inhoud. Ook hebben we daardoor de schrijvers niet kunnen waarschuwen voor de kwalijke gevolgen die dit heeft voor de kinderen en de verdachten, en het lopende onderzoek.”

De advocaat van de verdachte vader Gerrit Jan van D. (67) overweegt juridische stappen om publicatie van het boek Spookhoeve Ruinerwold te verbieden. ,,Dat boek is geschreven op volstrekt onvolledige informatie en schadelijk voor mijn cliënt”, zegt raadsman Robert Snorn.

Aanstaande dinsdag is de eerste openbare zitting tegen de twee verdachten. Vrijwel zeker is dat Van D. daarbij niet aanwezig zal zijn, de Oostenrijker Josef B. verschijnt naar alle waarschijnlijkheid wel.