ZKC’19 verstevigt koppositie

Zuidwolde - Koploper ZKC’19 profiteerde optimaal van de misstap die naaste concurrent KIOS (R) daags ervoor had gemaakt.

De Zuidwoldigers vergrootten door de zege op outsider AKC (Al) hun voorsprong tot drie punten en parkeerden de Tukkers en passant vaster in de middenmoot. Na het openingsdoelpunt van aanvoerder Adriaan Dusée, die met Hessel Kruit, Elske Oord en Melissa Rijstenberg de eerste aanval vormde (1-0), moest ZKC’19 tot 6-9 opboksen tegen achterstanden: 1-2, 2-5, 3-6, 4-7 en 5-8. Zo halverwege de eerste helft kwamen de Zuidwoldigers langszij (9-9). AKC (Al), dat vooral bij de heren over scherpschutters beschikte en het lichte lengtevoordeel bij de dames goed uitbuitte, behield de leiding in het scoreverloop: 9-10 en ruststand 10-10.

Risico

Hoofdtrainer Jan Bijkerk: „We begonnen met vier kleine dames en we wisten dat dat een risico was.” De score van de tweede helft werd geopend door Melissa Rijstenberg, die steeds beter in de wedstrijd kwam en bij de dames met zes doelpunten uitgroeide tot topscorer (11-10). Dit betekende nog niet de kanteling. AKC (Al) leidde ook na rust lange tijd het scoreverloop. Met 12-12 en 13-13 wisten de Zuidwoldigers de uitlooppogingen van de Tukkers te beantwoorden. Zo halverwege de tweede helft werd ZKC’19, dat volop wisselde, tweemaal geconfronteerd met een achterstand van vier punten: 13-17 en 14-18. De equipe van het trainersduo Jan Bijkerk en Maarten Feenstra raakte niet van slag. Bijkerk: „Wij kunnen dit seizoen met een achterstand omgaan. Dat we er vier achter kwamen, had ik niet ingeschat, maar we hadden de ploeg wel voor een mogelijke achterstand gewaarschuwd. We bleven ons eigen ding doen.”

Strafworp

Melissa Rijstenberg leidde de ommekeer in. Eerst scoorde ze 15-18 en vervolgens verdiende ze een strafworp, die door Adriaan Dusée in twee pogingen werd verzilverd: 16-18. Na 16-19 zorgden Kristian Krikken en Melissa Rijstenberg voor de aansluiting: 18-19. „Ik was er wel blij mee dat wij bij konden komen en doorzetten. Het publiek deed toen ook weer mee”, stelde Rijstenberg.

In de laatste tien minuten sloeg ZKC’19 toe. Na 18-20 bogen doelpunten van Adriaan Dusée en Melissa Rijstenberg de achterstand om in een voorsprong van 22-20. In de zenuwslopende slotfase speelde de tweede aanval met Marlieke Krikken, Hieke Kruit, Kristian Krikken en Hielke Oostveen, die als rebounder een hoofdrol vervulde, de wedstrijd vakkundig uit. Eindstand 23-21. Scheidsrechter Berthold Komduur leidde het korfbalgevecht in goede banen.

Melissa Rijstenberg: „KIOS vermorste punten, maar laten wij lekker ons eigen ding blijven doen en van wedstrijd naar wedstrijd toeleven.”