Dagblad van het Noorden duikt verleden in: nieuws uit 1945, met de middelen van nu

Hoe was het om te leven in 1945? Onder de Duitse bezetting, tijdens de vrolijke -en soms juist extra verdrietige- bevrijdingsweken en daarna gedurende de pittige wederopbouw? Dagblad van het Noorden schrijft een jaar lang over het leven van toen in Drenthe en Groningen met het project Nu, 1945.

Een jaar lang schrijven over 1945, waarom doet een krant als Dagblad van het Noorden dit? „Twee redenen”, zegt Leonie Sinnema, verslaggever bij de krant. „De bevrijding ligt in april 75 jaar achter ons. Bij het volgende jubileum zijn er amper ooggetuigen meer. Dit is misschien wel de laatste kans om hun verhalen vast te leggen en daarmee veilig te stellen voor de toekomst.” De tweede reden is dat de jongeren van nu vaak al geen opa's en oma's meer hebben die de oorlog hebben meegemaakt. De verhalen moeten ook voor hen begrijpelijk zijn. ,,Dat doen we door de verhalen van toen te brengen alsof ze nu gebeuren”, legt Sinnema uit. Daarom speelt sociale media een belangrijke rol.

Bonte verzameling

Elke dag bericht Dagblad van het Noorden in 2020 over gebeurtenissen die precies op die dag plaatsvonden in 1945. Dit levert een bonte verzameling op van het gewone, alledaagse leven (speciale filmvoorstellingen voor jeugd en bijeenkomsten van boeren), tot oorlogsgeweld en propaganda. De tijdlijn, met daarin dagelijks gebeurtenissen, vormt het hart van het project Nu, 1945. Daarnaast zijn er langere verhalen met nieuwe getuigenissen of met tot nog toe onbekende informatie uit de archieven. Een fiks karwei, want al die berichten, minstens duizend, moeten worden opgeduikeld door verslaggevers. Sinnema: „Elk jaar is er, logischerwijs, veel aandacht voor de bevrijding. Wij willen verder kijken dan dat. Dus volgen in de loop van het jaar ook de verhalen over de terugkeer van joden, de gevangenschap van NSB'ers en het voorzichtige begin van de wederopbouw.”

Vluchtelingen

Vanaf 1 januari zijn de verhalen gratis te lezen op de website www.dvhn.nl/1945. Dit kan door subsidies van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en de provincies Drenthe en Groningen. Ook werkt Dagblad van het Noorden samen met Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de provinciale archieven van Groningen en Drenthe. Zo zijn in januari verhalen te lezen over de enorme aantallen vluchtelingen die Drenthe en Groningen overspoelden en over de omstandigheden in het beruchte kamp Dachau. "Een van mijn favoriete krantenartikelen, uit een 'foute' krant, is een heel zure recensie over een uitverkocht theaterstuk in Groningen. Geen onderdeel van de revue kan de recensent bekoren", vertelt Sinnema. "Maar, concludeert hij: 'er is weinig tegenwoordig en juist daarom zal de directie van het Beurstheater (destijds de naam van Huis de Beurs, red.) nog wel eens een keer 'uitverkocht' moeten mededelen. Met één zo'n zinnetje in een verder alledaags bericht realiseer je je 75 jaar later hoe bevreemdend de werkelijkheid toen was.'"

Ook een getuigenis uit het oorlogsjaar delen? Dat kan via verhalen@dvhn.nl