Volle bak bij Voordrachtwedstrijd Linde

Linde - Een warme volle zaal, zenuwachtige kinderen en om de drie minuten een klaterend applaus. De jaarlijkse Voordrachtwedstrijd gehouden door Dorpshuis Linde en OBS De Klimtoren vond vrijdag voor de 29e keer plaats.

Maar liefst 46 leerlingen van Wolderwijsscholen De Klimtoren, Het Groene Hart, De Bosrand en Het Veldboeket deden mee. Dat waren iets meer deelnemers dan vorig jaar. Zij kregen allemaal een medaille.

Talentenshow

‘Tegenwoordig zijn er heel veel talentenshows op televisie, maar wij hebben al heel lang onze eigen talentenshow: de voordrachtwedstrijd’, zei presentator Betty Linthorst van openbare basisschool De Klimtoren. Voor de pauze waren de jongste kinderen aan de beurt. Als eerste beklom Niek van Het Veldboeket het podium, gekleed in een voetbaltenue. Als enige onderbouwleerling droeg hij een zelfgemaakt gedicht voor.

De jury, bestaande uit Meintje Troost, Marianne van Raalte en Boekenzoeker Stella Leenders, maakte vlak na de pauze de uitslag bekend zodat de jongsten niet te laat in bed kwamen. De eerste prijs – een gouden beker - was voor Dyezz van IKC Het Groene Hart. Hij was verkleed als Dolfje Weerwolfje, de hoofdpersoon in de populaire boekenreeks van Paul van Loon. Tweede werd Niek met zijn gedicht Voetbal. De derde prijs ging naar Jesse en Ruben van Het Groene Hart. En de aanmoedigingsprijs was voor Tijn en Stan van Het Groene Hart.

Dagje Veldboeket

Daarna was het de beurt aan de leerlingen van groep 5/6. Ook zij droegen een gedicht, een vertelling of enkele moppen voor. Lynn had zelf een gedicht geschreven over hoe haar schooldag eruit ziet: Dagje Veldboeket. De jury beloonde haar met de eerste prijs. Tweede werd (tot haar grote verrassing) Marit van Het Groene Hart. En de derde prijs ging naar Noah en Imara van Het Groene Hart.

Tot slot streden de groepen 7/8 om de bekers. De oma van Cindy van Het Veldboeket had een schitterend tenue voor haar kleindochter gebreid. Het gedicht, waarmee zij glansrijk eerste werd, heette dan ook Zelf gebreid. Tweede werden Britt, Caitlin en Yaro van De Bosrand met een grappige bewerking van Roodkapje en de wolf door Roald Dahl. En de derde prijs ging naar Meike en Féline (plus Benjamin, die een onzichtbare maar zeer belangrijke rol vertolkte) met het gedicht Kokelijntje. En de aanmoedigingsprijs voor de bovenbouw ging naar Marlou en Tess van Het Groene Hart met Het vogeltje Pierewiet.