Pers je eigen fruitsap op de traditionele sappersdag

Ruinerwold - Lucia Meyling en Joni Santing houden in het derde weekend van oktober weer de traditionele sappersdag in Ruinerwold. Het decor is het erf van hun eigen boerderij aan de Wolddijk in Ruinerwold.

Lucia, boerin en manager van haar Boerderijwinkel, heeft weer zin aan de gezellige sapdag in het Drentse Perendorp: ‘Voor onszelf persen we twee tot drie ton appels en peren maar de mobiele sap-pers die ons erf op 19 oktober aan doet, heeft een capaciteit van zeven ton. Klanten van onze winkel en anderen met eigen fruit uit eigen tuin kunnen die dag dus bij ons mee doen met het persen van appels en peren tot het overheerlijke pure goudgele lang houdbare sap.’ Op zaterdag 19 oktober kunnen de bezoekers langskomen met appels en peren en tevens kennis maken met het biologische bedrijf en winkel.

Biodiversiteit

‘Wij boeren al sinds 1992 biologisch onder de naam Santing Meyling. We hebben een gemengde bedrijfsvoering ; melkvee, akkerbouw, groenten en fruit met een zo goed als gesloten kringloop. Bovendien wordt er al jaren ruimte gegeven aan de zogenaamde biodiversiteit d.m.v. het onderhouden van boswallen, het inzaaien van akkerranden en het gebruik van vaste stalmest op gras en akker.’ De boerderijwinkel aan Wolddijk 10 is geopend op woensdag van 9.00 tot 12.00 uur en op vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur. De mobiele sap-pers staat er zaterdag 19 oktober de gehele dag.

Aanmelden

Aanmelden is noodzakelijk, met vermelding van de hoeveelheid geschatte fruit (in kilo’s). Bij voorkeur via www.santing-meyling.nl of info@santing-meyling.nl. Hier vind je ook informatie over de voorwaarden en werkwijze tijdens de sappersdag dag.