Veel belangstelling bij de perenpluk in Ruinerwold

Ruinerwold - Afgelopen zaterdagmorgen was het lekker druk aan het begin van de Larijweg in Ruinerwold met mensen die graag een perenboom wilden kopen om leeg te plukken.

De verkoop verliep prima. Uren voordat de lopende handel voorbij kwam stonden de mensen al met een auto, kar of bak klaar bij die ene boom die ze graag wilden kopen. De oogst was opmerkelijk hoog.

Veel gekletst

Rond het middaguur was de verkoop nog net maar voorbij de keuterhoek. Volgens veilingmeester Frans Bork werd er veel gekletst onderweg: ‘En dat schiet niet op natuurlijk.’ Toch probeerde Bork er de gang in te houden. De sfeer was bijzonder gemoedelijk en gezellig. Door de rijk gevulde bomen waren er uitschieters van € 25,00 euro voor een kavel.

Ook dit jaar waren er naast de perenverkoop ook weer veel leuke activiteiten langs de hele Dokter Larijweg op verschillende punten, onder andere stands met brocante en landelijke artikelen en handgemaakte spullen. In de schuur bij de parkeerplaats van de Karstenhoeve waren eveneens extra activiteiten. Hier ging om 13.00 uur in een volle schuur de veiling van antiek en curiosa van start.

Ook waren er stands van de historische vereniging en demonstraties sappersen en konden de verschillende peren worden geproefd. Buurman en perenkenner Jeene Keizer gaf de passanten desgewenst informatie over de in totaal tweeëntwintig soorten peren die er groeien.

Vitamines

In totaal staan er nog ruim duizend perenbomen aan de Dr. Larijweg. Deze zijn na de aanleg van de weg in 1925 geplant, op aanraden van dokter Larij, in die dagen de dorpsdokter. De achterliggende gedachte was om de peertjes te verdelen onder de arme mensen van de bevolking om ze op deze manier van vitamines te voorzien. Om 08.30 uur ging de perenpluk van start. Oude rassen zoals: Winterjan, Gieser Wildeman, Winterlouwtje en de Pondspee werden hier per opbod verkocht. De opbrengst komt ten goede aan museumboerderij de Karstenhoeve.