Het kerkorgel in Koekange speelt op de maat van hiphop-muziek

Kerkorganist Jan Buiter van de protestantse kerk in Koekange moest even heel diep nadenken of hij die uitdaging wel aan wilde gaan: samen met twee hiphop-artiesten een optreden verzorgen, zaterdag tijdens de Open Monumentendag.

“Het was wel even slikken”, zegt de Koekanger kerkorganist lachend, terwijl hij naast de twee rappers op een kerkbank zit in het bijna twee eeuwen oude kerkje.

Dat geldt eveneens voor rapper Sendeep Ramesar uit Lelystad, die zich ook een paar seconden achter de oren moest krabben om zich af te vragen in welk vat een dergelijk optreden dan gegoten moest worden. “Maar”, zegt hij met een brede glimlach, “ik ben altijd enthousiast. Ik heb eigenlijk direct ‘ja’ gezegd.”

Bezoekers

Het idee voor dit bijzondere concept komt van de stichting Kunst & Cultuur in Assen. Erik de Vries, adviseur popmuziek bij de stichting, kreeg van de provincie de vraag om de monumentendag in Koekange nieuw leven in te blazen. Enkele jaren geleden is de kerk gestopt om op deze dag de kerkdeuren open te zetten vanwege de geringe publieke belangstelling.

Volgens Buiter kwamen er over de hele dag maar zo’n 10-15 bezoekers naar het godshuis. “Daarvoor zijn dan wel de hele dag een aantal vrijwilligers in touw”. Daar moet nu verandering in komen als het aan de bedenkers van het bijzondere optreden betreft. De organisatie stelt zelfs dat in Nederland nog niet eerder zo’n muzikale cross-over heeft plaatsgevonden.

“Ik ken Sendeep al een tijdje en hem heb ik gevraagd om zo’n samenwerking met de kerkorganist te realiseren. Het gaat er om twee heel verschillende muziekstijlen te laten samensmelten”, legt De Vries uit.

Succes

De kerk was zaterdagmiddag goed gevuld tijdens de twee optredens van de rappers en de kerkorganist. In totaal kwamen zo’n 90 mensen luisteren naar de bijzondere muziek. Sendeep en zijn collega-rapper Sensicane (Martin Korteweg) lieten onder meer de nummers Onderweg en Stilte horen. Beide nummers passen volgens Ramesar goed in een kerk. “Ook in de kerk zijn mensen onderweg”, zegt hij, al heeft dit nummer volgens de artiest geen religieuze achtergrond. “In ‘Stilte’ gaat het meer over mijzelf. Hoe ik op een gegeven moment in de muziek terecht ben gekomen”, aldus de rapper, die zijn voormalige woonplaats Assen nog regelmatig bezoekt.

Rondje Koekange

De stichting Kunst & Cultuur zorgde zaterdag niet alleen voor een bijzonder optreden in de kerk. Spoken word artiest Pim Ponsy begeleidde de bezoekers met poëzie naar de verschillende optredens en locaties begeleid in Koekange.

In de kerk dus naar Sendeep & Sensicane met Jan Buiter en in de tuin van Joke Kuiperij stond een oude biechtstoel waarin zanger Ebele op verzoek zijn liedjes ten gehore bracht. Op landgoed Welgelegen presenteren kunstenaars Gejan Stol en Tienke Zijlstra hun bijzondere beeldende kunst.