Perenplukken tijdens het Stoofperenfeest in Ruinerwold

Ruinerwold - Ondanks de late nachtvorst en drie hittegolven vindt ook dit jaar op de eerste zaterdag van oktober de unieke perenpluk in Ruinerwold plaats aan de langste stoofperenboomgaard ter wereld.

De perenpluk is onderdeel van het Stoofperenfeest, met marktkramen en muziek op boerenerven én kinderactiviteiten. ‘Kom plukken, proeven en ontdekken op dit bijzondere Drentse oogstfeest’, aldus de organisatie. Het Stoofperenfeest wordt dit jaar een succes: de meesste bomen hangen weer goed vol. Dit jaar zijn er nieuwe activiteiten zoals de kinderveilingmeester, live-muziek en de verkoop van souvenirs. Ook is er dit jaar een centrale parkeerplaats

Kinderveilingmeester

Voor kids en hun familie, club, vriendjes of buren. Leer hoe een veilingmeester werkt, hoe je peren plukt en bedenk wat je met je peren doet. Verhandelen? Of ga je er wat lekkers mee maken? De Kinderveilingmeester start om 9.00 uur aan het eind van de Dokter Larijweg, bij de Larijhoeve op nummer 171, en loopt de weg terug tot aan het Kindererf op nummer 153 (1 kilometer).

Kinderen mogen bieden op een boom en deze samen leegplukken samen met hun ouders of volwassen begeleiders.

Muziek en meer

Op verschillende erven is er dit jaar live-muziek. Terwijl de mensen staan te plukken en schudden aan de bomen, is er op 6 boerenerven aan de lange weg van alles te doen. Er staan kramen met lekkernijen, proeverijen en leuke koopjes. Ook zijn er kleine kinderactiviteiten en workshops te vinden. Op Facebook worden de muzikanten en kraamhouders aan je voorgesteld. Zorgboerderij De Larijhoeve heeft een reeks betaalbare houten cadeau-artikelen vervaardigd die een leuk aandenken vormen. Deze zijn te koop op diverse erven.

Parkeren

Nieuw dit jaar is het Centrale Parkeerterrein in Oosteinde, op de hoek van de Dokter Larijweg en de Hesselterweg. Vooral handig voor mensen die het plukken aan anderen overlaten. Vanaf de Centrale P kun je met de Heen-en-Peer en de retro-busjes van Tralaluna van de ene halte naar de andere rijden, of te voet en met de fiets de weg verkennen. Ook zijn er nog enkele bijzondere vervoersmiddelen geregeld, wees er snel bij, want op is op. Parkeren kost 3 euro, je krijgt dan een stempel voor gratis pendelvervoer voor maximaal 4 personen.

De perenpluk

Bij de verkoop worden de perenbomen langs de Dokter Larijweg per opbod verkocht aan de hoogste bieder. ’s Ochtends om 9 uur begint de pander ter hoogte van dokter Larijweg 1 met de verkoop (de kinderveilingmeester begint juist aan de andere kant, op nummer 171). Elke boom, of soms een aantal wat kleinere bomen, krijgt een nummer en dan kan het bieden beginnen.

Meestal gaan de bomen weg voor een paar euro, maar soms is er een boom die voor 30 tot 35 euro weggaat. Dit zijn bomen die veel vruchten dragen, of die gewild zijn om hun soort, zoals de bekende peersoort Gieser Wildeman. Zodra de boom gekocht is, kan het plukken beginnen.

Peren-pandemonium

Mensen zijn in de weer met netjes, dekens, vangnetten, speciale scharen, emmers, ladders, maar ook hoogwerkers zijn gesignaleerd. Veelal zijn het particulieren die er een gezellig dagje van maken met de hele familie (en soms met koelbox en tuinstoelen en al in de berm zitten) maar ook handelaars proberen hun slag te slaan. De Lions uit Meppel kopen en plukken altijd een aantal bomen voor de voedselbank. Iedere koper heeft de hele zaterdag tijd om zijn boom (bomen) leeg te plukken. Alles wat blijft hangen is de volgende dag algemeen goed en mag door iedereen geplukt worden.

‘Om onze mooie bomen te sparen, vragen wij je ze met respect te behandelen, zodat we er allemaal nog jaren van kunnen genieten, samen met onze gasten.’

Tips en reglementen

Klim niet in kleine bomen, klim niet tot in de boomtop. Bomen met kracht leegschudden is onwenselijk: het is slecht voor de boom, en bovendien krijg je geblutste peren die niet lang houdbaar zijn. Pluk samen, zeker als je op een ladder staat.

Neem fruitdozen, kratten of emmers mee. Met een bezem of een lange stok kun je takken zachtjes een zetje geven. Neem een laken mee om de peren in op te vangen. Laat peren waar je niet bij kunt, hangen voor de vogels. Bewaar de peren thuis op een donkere, koele plek. Of maak ze meteen klaar en/of vries ze in.

Geschiedenis

De berm langs de 7 kilometer lange Dokter Larijweg is na de bestrating in 1925/26 aan weerskanten beplant met perenbomen, zo’n 1300 stuks ongeveer. Dit zijn bijna allemaal stoofperen, langer houdbare peren dus.

Er is toentertijd voor perenbomen gekozen zodat de gemeentearbeiders deze in het najaar konden plukken en verdelen onder de armere mensen van de bevolking. Dan waren die in de wintermaanden van vitamines voorzien. Inmiddels is de perenpluk een manier om de kas van de lokale museumboerderij te vullen.

Oude perenrassen

De stoofpeersoorten aan de Dokter Larijweg zijn oude rassen met klinkende namen, zoals Winterjan, Valse IJsbout, Boerengroen, Zoete Brederode, Winterlouwtje, Pondspeer, Kampervenus, Kleipeer en Gieser Wildeman. Tijdens het Stoofperenfeest hangen aan verschillende bomen informatiebordjes over de soorten.