Honderdjarig ZKC'19 pakt uit met spetterende feestweek

Zuidwolde - Met de eerste editie van de Naoberspelen wordt op woensdag 28 augustus de feestweek rond het 100-jarig bestaan van korfbalvereniging ZKC’19 uit Zuidwolde afgetrapt. De grande finale volgt op zaterdag 31 augustus, met een groot feest in de speciaal daarvoor opgezette feesttent op het terrein van de club.

Ze zijn er al een jaar druk mee, de verschillende commissies binnen ZKC’19. Loes Versteegh lacht. Het heeft heel wat voeten in de aarde, zo’n jubileumweek, weet ze inmiddels uit ervaring. ‘Maar het is heel leuk om te doen hoor. Je krijgt doordat je hiermee bezig bent een heel mooi beeld van de vereniging door de jaren heen.’

Heel hechte club

En dat is niet het enige. Misschien nog wel belangrijker is de onderlinge verbondenheid die ontstaat door de festiviteiten en het organiseren daarvan. ‘We zijn sowieso al een heel hechte club met veel jeugd en hele families die door de vereniging heen vervlochten zitten’, vertelt Hilja Feenstra. ‘Maar zo’n jubileum zorgt ervoor dat niet alleen het vaste clubje zich meldt, maar ook allerlei mensen daaromheen’, vult Marjan Steenbergen haar aan. ‘Ook oud-leden, dat maakt het wel bijzonder.’

De festiviteiten beginnen dus al op woensdag 28 augustus. In de feesttent op het terrein van ZKC’19 wordt dan om 18.30 uur het startsein gegeven voor de Naoberspelen, waaraan - naast de korfbalvereniging zelf - ook leden van de tennisvereniging TC Suthwalda, de voetbalclubs ZZVV en vv Zuidwolde, volleybalvereniging VCZ en de badmintonners van De Slagen meedoen.

Alle verenigingen beoefenen tijdens deze Naoberspelen niet alleen hun eigen sport, maar ook de sporten van de andere verenigingen. Te beginnen met een wedstrijd volleybal in de sporthal, gevolgd door badminton op dezelfde locatie. Tussendoor wordt tevens een klaverjastoernooi gehouden in de feesttent van ZKC’19.

Sportquiz

Een dag later wordt begonnen met een pot voetbal op sportcomplex Woltingeslag en tegelijkertijd partijtjes tennis op de banen van TC Suthwalda, gevolgd door het korfbal bij ZKC’19. ‘De competitie wordt afgesloten met een sportquiz waarbij uiteenlopende vragen beantwoord moeten worden’, weet Anita IJmker. Bij alle onderdelen zijn punten te verdienen, waardoor uiteindelijk één vereniging als winnaar een prijs in ontvangst mag nemen.

Na de Naoberspelen op woensdag en donderdag is het op vrijdag 30 augustus tijd voor de feestavond, speciaal gericht op de jeugdleden. Die start rond 17.00 uur met een vossenjacht door Zuidwolde, waaraan ook de selectiespelers van de korfbalclub hun medewerking verlenen. Na een ‘pannenkoekenfestijn’ volgt een speciale bingo, waarna de avond wordt afgesloten met een potje lasergamen, een film en een nachtspel.

De volgende dag begint met een ontbijt, waarna de ouders van de jeugdleden kunnen aanschuiven bij een speciale ouder/kind-training. Na zich een uur in het zweet te hebben gewerkt, komt er met een wedstrijd buikschuiven een einde aan de festiviteiten voor de jeugd. Een paar uur later wordt een vervolg gegeven aan het jubileumprogramma, met vanaf 15.00 uur de receptie voor leden en oud-leden. Aanmelden kan nog via zkc100jaar@gmail.com.

Jubileumboek

Tegelijkertijd kan een kijkje worden genomen in de kantine voor de tentoonstelling ‘100 jaar ZKC’, die in het afgelopen jaar gestalte heeft gekregen. Daarbij hoort tevens een jubileumboek, gemaakt door Bert Steenbergen en een speciaal daarvoor opgezette commissie. ‘Dat wordt heel erg leuk’, verwachten Marja Donker en Geert Wemmenhove. ‘We hebben al wat attributen gezien en verhalen gehoord die in de tentoonstelling en het jubileumboek naar voren komen. Het is echt geweldig om te zien hoe het vroeger bij onze vereniging eraan toe ging.’

De festiviteiten krijgen vanaf 20.30 uur een knallend slot tijdens een groot feest, waarbij de feestband Matchstick optreedt. Iedereen is welkom, maar vooraf aanmelden is wel verplicht.