CH de Wolden viert derde lustrum

Veeningen - De paarden van de jeugdige EK-ruiters zijn nog maar nauwelijks over de laatste hindernis heen, of het volgende grote hippische evenement op het concoursterrein in Veeningen dient zich al aan. De vijftiende editie van het reguliere CH de Wolden begint donderdag.

Het eerste deel van dit concours duurt tot en met zondag 21 juli, het tweede deel wordt van donderdag 25 tot en met zondag 28 juli gehouden. Ook dit jaar zijn alle acht concoursdagen gratis te bezoeken; zelfs de Grote Prijs van de Wolden, die zowel op zondag 21 als op zondag 28 juli wordt verreden.

Paardenwelzijn

In de afgelopen jaren heeft CH de Wolden zich ontwikkeld tot een van de toonaangevende buitenconcoursen van ons land. De eerste wedstrijd werd verreden op 21 juli 2005. Toen telde het concours in Veeningen ‘slechts’ 300 paarden die in de ring kwamen, maar een jaar later was dat aantal al gegroeid tot 550 en in 2010 werden meer dan 700 springpaarden in de ringen van CH de Wolden toegelaten. In 2006 en 2007 werd in vier ringen gereden en kende het concours maar liefst 5000 tot 7000 starts. Tegenwoordig zijn er twee ringen, beide voorzien van een moderne all-weatherbodem, die ook veerkrachtig is en daardoor bijdraagt aan het paardenwelzijn.

Beter gevulde prijzenpot

Het concours heeft in de afgelopen jaren steeds meer niveau gekregen en kreeg bij haar eerste lustrumviering het 2-sterrenpredicaat. Dat hield in dat er sindsdien meer internationale deelname mogelijk was en er een beter gevulde prijzenpot voor deelnemers gereed ligt. In de loop der jaren is de begroting van 200.000 naar ongeveer 700.000 euro gegroeid.

In alle jaren van het bestaan van dit concours weet de organisatie zich gesteund door de gemeente De Wolden. In het begin verleende de gemeente alle medewerking bij het beheersen van de wateroverlast op het terrein, ook daarna bleef de gemeente meedenken over dit evenement.

Het evenement kan overigens niet zonder het grote leger vrijwilligers, dat ieder jaar gereed staat om de helpende hand uit te steken.