Zonnebloemgasten op bezoek bij het Grammofoonmuseum

Zuidwolde - Een dertigtal Zonnebloemgasten van afdeling De Wolden bezocht vorige week het Grammofoonmuseum in Nieuwleusen.

Allereerst werd in een korte film vertoond hoe de geschiedenis van het geluid tot leven kwam. Daarna liet de voorzitter de verschillende stadia in de ontwikkeling van de grammofoons zien, die eerst moesten worden aangeslingerd en waar het geluid uit een grote hoorn kwam, terwijl later stroom het apparaat in beweging bracht en het geluid uit een luidspreker kwam. De diverse platen spelers werden gedemonstreerd met singels met bekende melodieën, waarbij gezellig werd meegezongen. Ook het werken met de bekende platenwisselaar werd getoond.

Na deze demonstratie van slechts een aantal van de vele prachtige grammofoons die in deze informatieruimte stonden, werd de groep in tweeën gedeeld om met een gids naar het echte museum te gaan. Hier stonden en lagen ontelbare muziek gerelateerde meubels, apparaten, grammofoons, speeldozen en jukeboxen. Het een was nog meer bijzonder dan het andere, een enorme verzameling. Platenspelers met danseressen, in de vorm van een lamp, als meubelstuk en passend bij het andere meubilair, in een koffer, heel luxe en ook heel sober.

Er was eigenlijk te weinig tijd om alles goed te kunnen bekijken en er ook nog naar te kunnen luisteren. Een tweede bezoek is zeker aan te raden.

Na een hartelijke dankzegging aan de gidsen keerden de gasten tevreden huiswaarts.