Armoede bestrijden met positieve prikkels

Regio - In navolging van Hoogeveen gaat ook De Wolden armoede onder inwoners te lijf met positieve prikkels. Een proef hiermee is aanstaande.

De methode, die medewerkers zich eigen hebben gemaakt, heet Mobility Mentoring. Kort gezegd: door mensen te stimuleren de juiste stappen te maken, kunnen ze de armoede blijvend de rug toekeren. Uitgangspunt hierbij is positief gedrag belonen. Bijvoorbeeld met een complimentje of een persoonlijk kaartje, maar een waardebon kan ook een positieve prikkel zijn.

In een staat van chronische stress

Mensen met geldgebrek in combinatie met andere problemen komen in een staat van chronische stress terecht en lopen vast. Ze gaan in de overlevingsstand, leven van dag tot dag, zijn niet in staat de juiste beslissingen te nemen. Volgens de gemeente is gebleken dat kinderen uit gezinnen met chronisch geldgebrek op latere leeftijd vaak minder goed in staat zijn doelen en prioriteiten te stellen.

Om uit de stress en de problemen te komen, stellen mensen zelf hun doelen. Zij zitten 'achter het stuur'. De coach kijkt mee en beloont goede beslissingen met een compliment of een cadeautje.

In Hoogeveen is al een proef gaande met Mobility Mentoring en daar haakt De Wolden nu bij aan.