‘Wij zijn geen bankzitters, maar altijd bezig’

Zuidwolde - Voor Roel en Tini van Mourik uit Zuidwolde was het maandag een bijzondere dag: ze vierden hun diamanten huwelijksjubileum. Zestig jaar geleden gaven ze als inwoners van Den Haag elkaar het jawoord in de Laakkerk.

In al die jaren beleefden ze vele avonturen, stelden ze hun deur wijd open voor een breed scala aan mensen en werd hun gezondheid meermaals zwaar op de proef gesteld. Het was op 15 juli 1949 een stormachtige smoorhete dag, wat de feestvreugde niet echt ten goede kwam. ‘De stemming kwam er maar niet in, we zijn maar wat eerder naar huis gegaan’, kijkt de 86-jarige Roel terug.

Reuring

Het was misschien wel exemplarisch voor hun leven, want er was altijd reuring. Met vier dochters en een zoon, elf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen hebben ze het goed, ze genieten volop van de familie en staan voor iedereen klaar. Dat was vroeger al zo in Den Haag, waar iedereen welkom was. De zoon van de Italiaanse ambassadeur, omdat zijn ouders het zo druk hadden, een neefje in verband met ziekte, een leraar van school die nog geen huisvesting had, militaire vrienden van hun zoon en ga zo maar even door. ‘De liefde voor elkaar is er, maar ook de liefde voor de mensen om hen heen’, wordt gezegd. ‘En de kinderen hebben dat geërfd.’ De betrokkenheid bij de familie is groot, iedereen die iets te vieren heeft krijgt een door Roel zelf vervaardigde feestelijke kaart, die door Tini met een mooi randje is vervolmaakt.

Nog alltijd actief

‘Wij zijn geen bankzitters, maar zijn altijd bezig’, zegt Tini (87) veelzeggend. Roel gaat nog regelmatig naar ‘de oudjes’ in de Zantingehof voor wat sociale contacten, Tini – weigert met een rollator te lopen – loopt met haar fiets aan de hand naar de winkel en spreekt onderweg ook menig plaatsgenoot. Ze zijn altijd actief geweest in de kerk, niet voor niets was Betty Gras er maandagmorgen ook, net als burgemeester Roger de Groot.