Open Boerderijendag in Ruinerwold gaat voor 30ste editie

Ruinerwold - In Ruinerwold wordt zaterdag 27 juli voor 30ste keer de Open Boerderijendag georganiseerd.

Er kan net als andere jaren weer gestart worden bij museumboerderij De Karstenhoeve. Dus kan men meteen beginnen met het opsnuiven van de nostalgie van het boerenleven van toen. Het volgende bedrijf is van de familie Westenbrink, Hees 5 in Ruinen. Hier geen nostalgie maar een hedendaags melkveebedrijf indertijd verplaatst in het kader van de ruilverkaveling.

Schaapskooi

De zeer afwisselende goed bepijlde route gaat verder richting de Schaapskooi van Ruinen. In 2017 is er een nieuwe kooi gebouwd en is de oude kooi daterend uit 1949 geheel gerenoveerd. De kudde zal speciaal voor de boerderijendag in de buurt verblijven.

De route gaat vervolgens terug naar de Benderse en via het Molenpad langs molen De Zaandplatte naar het volgend bedrijf van Gebroeders Horlings aan de Westerstraat in Ruinen. Hier zijn Belgische Witblauwen te bewonderen. Dit een imposant vleesvee ras, vermeldingswaard is dat de Horlings met de fokkerij van dit ras tot de top van Nederland behoren.

Melkrobot

Via Geuzinge naar de Ruinerdijk gaat de route vervolgens richting Dr. Larijweg om in Oosteinde rechtsaf naar de familie Linthorst aan de Hesselterweg te gaan. Hier worden de koeien gemolken met een GEA mono box melkrobot. Het laatste deel van de route gaat over de Hardenweg en het Schultepad weer terug naar Museumboerderij De Karstenhoeve.

Voor wie niet op de fiets wil of kan is er een alternatieve autoroute. Op de bedrijven zijn allerlei toelevering bedrijven aanwezig en er zal, al dan niet tegen betaling gezorgd worden voor de inwendige mens.