MTB-Streetraces Ruinen en Ruinerwold dag na elkaar

Ruinen/Ruinerwold - Op aanwijzing van de KNWU moest de MTB Streetrace van Ruinen naar een andere datum verplaatst worden. Dat werd zondag 23 juni, precies een dag voor hetzelfde evenement in Ruinerwold. ‘Geen probleem’, reageerde Erik Kuijer namens de organisatie in het perendorp toen Jan Koster van WTC Ruinen hem belde.

‘Ze staan maandag hij ons ook gewoon weer aan de start, het zijn maar korte koersen’, weet Kuijer, de man van BEEsports uit eigen ervaring. Voor de WTC Ruinen lag er nog een ander obstakel: zondag vindt er namelijk ook een kunstmarkt plaats op de Brink in Ruinen en laat daar nu ook net de laatste jaren de start van de race plaatsvinden. ‘We hebben overlegd met Femke-Anne Kaldenberg en het gaat lukken. We hebben de start verplaatst naar Buitencentrum De Poort, in principe is dat eenmalig’, laat Jan Koster weten.

Knutselen

Beide organisaties moesten ‘knutselen’ aan het parcours. In Ruinerwold was dat noodzakelijk omdat de mooie groene bult achter de oude melkfabriek verdwenen is. Op die plek is nieuwbouw verrezen van het daar gevestigde bedrijf Ruitenberg Ingredients. De bult zat al sinds de eerste Ruinerwoldse Streetrace in het parcours, toen de start nog bij de manege plaatsvond. Die werd twee jaar geleden al naar Dijkhuizen verplaatst, maandag klinkt het startschot voor café Centraal. ‘We hebben een splinternieuw parcours’, zegt Kuijer enthousiast. ‘De ronde gaat bijna alleen nog maar over de straat, onder meer langs het dorpshuis en de sportvelden. Er is een klein stukje gras achter Wolderwijs. Verder zitten de bekende hindernissen in het parcours, alleen het crossbaantje is er uitgehaald. Daar wordt het een stuk sneller van’, legt Kuijer uit.

Die snelheid is ook een wens van de deelnemers, waar de WTC Ruinen in meeging. Jan Koster vertelt dat er een hindernis minder is gepland dan voorgaande jaren. ‘We kregen opmerkingen van deelnemers dat er zo meer snelheid in komt. Je kunt de ronde wel vol hindernissen stoppen, maar je creëert nu extra mogelijkheden om in te halen.’

Kunstmarkt

Door de aanwezigheid van de kunstmarkt is het parcours op de Brink wel gewijzigd. ‘We gaan nu achter de kerk langs naar het hogere gedeelte en rechts aan de zijkant via het trappertje er weer af. Ook het trappetje achter De Burgemeester zit er nog steeds in. ‘Er staat nog een onderdoorgang gepland in het oude gemeentehuis, maar die is niet op tijd klaar. Dat is iets voor een volgende keer’, lacht Jan Koster.

Erik Kuijer staat met zijn dochter aan de start in Ruinen, een dag later heeft hij de organisatiepet op. Hij verwacht zeker niet minder dan de 100 tot 140 deelnemers van andere jaren. ‘Dit is minder inspannend dan hardlopen, minder belastend voor de spieren dus kun je best twee dagen achter elkaar starten. Vraag is natuurlijk wat het weer doet, maar de volgers van het MTB Streetrace circuit komen toch wel. Dit seizoen geldt voor het eerst de regel dat ze het slechtste resultaat niet weg kunnen strepen.’ Dat hij zelf niet kan starten in zijn eigen dorp, vindt Kuijer niet erg. ‘Dit is voor mij een bij-sport, lopen vormt mijn hoofdmoot. Dit is echter wel gaaf om te doen, de klassering boeit me niet.’

Info: www.streetracecompetitie.beesports.nl.