De ‘jaarlijkse’ pinksterrace in Zuidwolde maakt succesvolle terugkeer

Zuidwolde - Na een jaartje te zijn weggeweest was het afgelopen weekend weer zover. De ‘jaarlijkse’ pinksterrace in Zuidwolde. Editie 2019 kende een nieuwe locatie ten opzichte van de voorgaande edities. Het was voor zowel de coureurs als de organisatie spannend hoe de baan en de locatie zich zouden houden.

Zaterdags voorafgaand aan het evenement zouden de vrijwilligers de spreekwoordelijke laatste puntjes op de i zetten, echter bracht de wind roet in het eten. Gelukkig ging deze in de nacht van zaterdag op zondag, zoals ook voorspeld was, netjes liggen. Dit alles zorgde ervoor dat een kleine groep vrijwilligers zondagochtend vroeg in touw moest om de laatste dingen in gereedheid te brengen alvorens de deelnemers en bezoekers het terrein konden betreden.

Om 08.00 uur werd het terrein geopend voor de deelnemers. De deelnemers, uit alle delen van het land, stroomden dan ook in grote getalen af op het evenement. Het ruim 1.500 koppen tellende publiek kreeg door de ruim 130 coureurs mooie wedstrijden voorgeschoteld onder het genot van een stralend zonnetje. De kinderen konden zich prima vermaken op het springkussen wat langs de baan geplaatst was. De Drentse Autocross Club kijkt dan ook terug op een geslaagde terugkeer in Zuidwolde op het terrein beschikbaar gesteld door de gebroeders Brouwer.

Vedetten

Om 12.00 uur was de aftrap voor de regionale vedetten. 14 deelnemers namen de strijd tegen elkaar op om er aan het einde van de dag vandoor te gaan met de lokale eer. Na drie voorronden was het Michael Hoorn uit Kerkenveld die de meeste punten (2 manche overwinningen en een derde plaats) voor de finale wist te behalen. Hij mocht hierdoor als eerste een plaats kiezen in de finale. De thuisrijders Kirsten Eesinge en Sander Zwiep moesten na de voorronden echter genoegen nemen met respectievelijk de 13e en 14e plaats.

In de finale was het Bobby Meints uit Hollandscheveld die als een raket uit de startblokken kwam, gevolgd door Michael Hoorn en Danny Zomer. Kirsten Eesinge kwam in de finale in de eerste bocht in aanraking met een andere deelnemer en kon haar strijd niet meer vervolgen. Verder was de finale van de regioklasse te omschrijven als een rustige finale, waarin de positie voornamelijk bij de start bepaald werd. De overwinning ging dan ook naar Bobby Meints voor Michael Hoorn en Danny Zomer.

Juniorklasse

De tweede klasse was de juniorklasse. Coureurs in de leeftijdscategorie van 12 tot en met 18 jaar verschijnen hier in een standaard straatauto tot 1300cc aan de start. Plaatselijke rijder Riley Porsul had helaas zijn slechtste wedstrijd van het seizoen tijdens zijn thuiswedstrijd en moest na twee voorronden de strijd staken. Na drie voorronden was het Kane Heins uit Ruinerwold die de meeste punten had verzameld en als eerste een positie mocht kiezen. Na een bliksemstart in de finale was het Gijs Wismans uit Castenray die de koppositie in de wedstrijd wist te pakken en weg reed van het veld. Echter na drie ronden moest hij zijn strijd staken en ging de koppositie naar Hannes- Jan Zwaagstra (Kerkenveld). Kane Heins en Kim Kleinsmit kenden beide een mindere start, maar wisten zich gaandeweg de wedstrijd naar voren te rijden en wisten in de laatste ronden samen een mooie onderlinge strijd uit te vechten. De winst was voor Hannes- Jan Zwaagstra gevolgd door Kim Kleinsmit (Nijeholtpade) en Kane Heins.

Toerwagenklasse

In de Toerwagenklasse stonden twee bestuursleden van de Drentse Autocross Club en tevens thuisrijders aan de start. Voorafgaand aan het evenement was het voor beide heren nog spannend of ze de auto tijdig klaar kregen om tijdens hun thuiswedstrijd aan de start te verschijnen. Maar mede door de hulp van hun monteurs hebben ze het gered en zo konden Jos Aalfs en Rick Blokzijl toch hun rijkunsten aan hun thuispubliek tonen. Na drie voorronden kwam Jos Aalfs net tekort voor een finaleplaats, Rick Blokzijl wist zich als 7e te plaatsen voor de finale. In de finale was de kopstart voor Jordi Lamers (Kraggenburg) gevolgd door Jeroen Bruinsma (Lemmer) en Dennis de Vries (Steggerda). Na een drietal ronden kwam laatstgenoemde buiten de baan terecht en moest zijn strijd staken. Vanuit het achterveld kwam Jeroen van den Belt opgerukt en wist in de laatste ronden er nog met de derde plaats van door te gaan achter Jordi Lamers (winnaar) en Jeroen Bruinsma (tweede).

Minibuggy’s

Nieuw in Zuidwolde waren de minibuggy’s. Deze heren en dames zijn onderverdeeld in twee groepen, waarbij de groep A coureurs van 11 en 12 jaar oud zijn en groep B coureurs in de leeftijdscategorie van 6 tot en met 10 jaar oud. Deze kleine coureurs rijden in kleine zelfbouwsprinters met motoren met een maximale cilinderinhoud van 200cc. In groep A ging Jitse Groot er met de overwinning vandoor voor Dani van Vugt en Tijme Groot. In groep B was het Wess Koelewijn voor Bas Schuurman en Peer Penninx.

Harm Eesinge wilde graag een herhaling van de wedstrijd in 2016, waar hij tijdens zijn thuiswedstrijd er met de overwinning vandoor ging. Na drie voorronden mocht hij als tweede plaatsnemen in de finale. Na een matige start moest hij positie nemen op plaats drie, na een aantal inhaalpogingen, die helaas elke keer door zijn voorganger werden afgeslagen, maakte Harm ook een paar uitstapjes waardoor hij nog meer zijn best moest doen om weer terug te komen in het voorveld. Aan het einde van de finale kwam hij snel dichterbij zijn voorganger, maar helaas duurde de finale net een aantal ronden te kort voor Harm en moest hij genoegen nemen met een derde plaats achter Jasper Pouw (winnaar) en Twan Scheel (tweede).

Divisie V

Na de kevers was het de beurt aan de Divisie V. Door de overstap van een aantal heren naar andere klassen stonden hier geen thuisrijders aan de start. Na drie voorronden mocht Sander Fieten (Hollandscheveld) als eerste een plaats in de finale uitkiezen. In de finale maakte hij een bliksemstart, echter door mechanische pech, moest hij na een aantal ronden zijn Citroen aan de kant zetten. Hiermee gaf Sander de leidende positie over aan Jelle Dijkstra (Tjalleberd) die hier gretig op inhaakte en er ook daadwerkelijk met de overwinning vandoor ging voor Nick Johansson (Nijeveen) en Anton Jonas (Tuk).

De altijd spannende klasse, de Vrije Standaardklasse, mocht als voorlaatste klasse beginnen aan de finale. Na drie voorronden wist René Mendel (Oldemarkt) de meeste punten te verzamelen. Een valse start zoals tijdens de voorgaande wedstrijd in Gersloot wilde René niet weer, dus hij wachtte in de finale een tikkeltje langer. Vanaf de buitenzijde maakte Arjan Oord (Ossenzijl) hier met een superstart graag gebruik van en ging er als een bliksemschicht vandoor. Tijdens de komende probeerde René Mendel hier en daar om langszij te komen van Arjan, echter hield hij de deur dicht. De overwinning was dan ook voor Arjan Oord voor René Mendel en Dirk Kuipers (Munnekeburen).

Combiklasse

Als laatst verscheen de Combiklasse aan de start. Hier stond lokale en inmiddels bekende Zuidwoldiger Rieks Zwiep aan de start. Hij wist in de voorronden niet genoeg punten te behalen om zich te kwalificeren voor de finale. De andere thuisrijder, Alex Rijkeboer (Fort), wist in de voorronden respectievelijk een vierde, derde en tweede plaats te behalen en plaatste zich als zesde voor de finale. De derde lokale coureur was Dirk- Jan Middelveld (Alteveer). Hij wist tijdens zijn testwedstrijd in aanloop van het Nederlands Kampioenschap prima voorronden neer te zetten. In de finale was hij ook degene die na het doven van de lichten er als een speer vandoor ging en niet meer omkeek naar de concurrentie achter hem. Alex Rijkeboer wist zich na een redelijke start naar voren te vechten, maar moest genoegen nemen met een plaats net naast het podium, de vierde plaats. De overwinning was voor Dirk- Jan Middelveld voor René Hofstra (Oudehorne) en Sjaak Spies (Eck & Wiel).