Gedenkwaardig jubileumfeest Ansen

Ansen - Het was een contrastrijk weekend voor de VVVo Ansen met een dorpsfeest waar zaterdag nog de pannen van het dak waaiden, afgewisseld met wat regen, terwijl de zondag onder stralende omstandigheden kon worden plaatsvond. De organisatie van het dorpsfeest had vooraf al besloten de zeskamponderdelen van dag te wisselen. Zo konden de wateronderdelen zondag onder stralend gesternte afgewerkt worden en gingen de spellen uit de oude doos naar de zaterdag, maar wel in de feesttent.

Improviseren kunnen ze wel in Ansen, dat bleek zondagmorgen nog eens toen bleek dat de riolering op het terrein verstopt zat. ‘Die leiding wordt eenmaal per jaar gebruikt en loopt onder het terrein door. We wisten niet eens waar we moesten graven, maar Henk Joosten stond hier al om tien uur met de schop’, zegt bestuurslid Jan Prikken dankbaar. Ook rioolontstopper Van Dalen uit Ruinen werd erbij gehaald en zo werd dit extra klusje geklaard. Het leverde overigens geen extra punten op voor de zeskamp.

Jubileum

De VVVo bestaat 85 jaar en organiseerde zo een jubileum-dorpsfeest, ze plakten er vanwege het jubileum een extra (pinkster)dag aan vast. Dat werd met een brunch voor leden en Luuks Nijsingh gevierd, de zeskamp was echter de hoofdmaaltijd. Met liefst tien deelnemende teams, waaronder twee nieuwe met de jonge garde van Ansen, werd het een spannend en zaterdag zelfs hilarische strijd. Het ‘Hemmeltiedspel’, waarbij allerlei attributen geruild moeten worden, leidde er niet alleen toe dat Jari Broekman opeens met liefst 48 kledingstukken van anderen om zijn lijf in de tent stond, maar ook dat een groot aantal deelnemers gewoon in de onderbroek stond te bibberen. ‘Het begin met mobiele telefoons, sleutels en roerstaafjes, het ging over naar kleren en zelfs zakjes chips, die van kinderen werden afgepakt’, lacht Prikken. In vroeger jaren lagen er nog wel eens kunstgebitten op tafel, maar het bleef nu netjes.

Een van de letterlijke hoogtepunten was het eiergooien, waarbij Roelof Dijkman een ei over de tent gooide, alwaar Jan Prikken het breekbare kleinood netjes wist te vangen.

Glorieus

De playbackshow van zaterdagavond werd glorieus gewonnen door het nieuwe team Keet AC, voor de andere jeugdige debutanten van het Veurlaand. In de jury zaten muziekman Albert Smit, predikant Georg Naber en Carolien Zigterman van de snackwagen van Jan Busscher. Ze genoten volop, zo bleek ook uit het relaas van de dominee op Facebook. De jury kreeg onder meer een baal stro naar zich toe geworpen, geheel passend bij de muziek van Normaal.

De zondagmiddag was qua weer een verademing, waarbij de tien teams zoveel mogelijk water via de stormbaan in de emmer aan de overkant moesten zien te krijgen. Met de waterige boterhamzakjes tussen de tanden dan maar. Met het altijd spectaculaire waterfietsspel werd de zeskamp besloten en was het weer tijd voor muziek.