Rick Pluimers is de sterkste in Ronde van de Wijk

De Wijk - De 59e editie van de wielerronde van de Wijk kende zondag een volledig dagprogramma. Met de eerste start om 09.30 uur voor de jeugd van acht jaar, gevolgd door nog een zestal jeugdwedstrijden. Om 14.00 uur volgde de wedstrijd voor vrouwen en de mannen in de categorieën elite, beloften en amateurs begonnen om 15.50 uur aan hun wedstrijd.

Op het mooie parkoers van 1600 meter werd fel gestreden om de ereplaatsen. Hierbij waren de 23 Peddelaars, die van start gingen bij de jeugd, behoorlijk succesvol. Met twee overwinningen, en evenveel tweede en derde plaatsen. Ook een zevental jeugdigen uit onze regio finishte in de top tien. Om te beginnen Esmee Idsenga uit Diever, die als zesde steeds dichter bij het erepodium komt. Ook Job Weijdema uit Tuk finishte als zesde. Er waren achtste plaatsen voor de plaatselijke favoriet Loes Brouwer, Jens Smit (Steenwijk) en Naomy Mulder uit Meppel. Elise Timmerman (Staphorst) en Tristan Luchies uit Meppel finishten op een tiende plaats.

In de wedstrijd voor vrouwen verschenen 57 rensters aan het vertrek. Winnares werd Nancy van der Burg uit Gouda, die solo de eindstreep passeerde. Dit was haar eerste zege van dit seizoen en ze zag daarmee haar verre reis uit Gouda naar de Wijk beloond. Dit was voor haar tevens een verlaat verjaardagscadeau, want een dag eerder was ze 27 jaar geworden. Ze is op 11-jarige leeftijd begonnen met de wielersport bij de jeugd. Ze denkt nog altijd met een fijn gevoel terug aan haar tijd bij de jeugd.

Beste van de regio

Willemiek Meinders uit Meppel was de succesvolste streekrenster, met haar twaalfde plaats. Bij de mannen gingen snel na de start twee renners op avontuur: schaatser Mark Prinsen uit Heerenveen en Sven Nijzingh uit Zuidwolde. Dit duo nam een voorsprong van ruim 30 seconden, maar het peloton gaf zich niet gewonnen en de twee koplopers werden weer opgenomen in een jachtgroep van 14 renners. Het bleef onrustig in het peloton en er werd herhaaldelijk gedemarreerd. Hierdoor brak de groep en kwamen 14 renners aan de leiding.

Door het dreigende onweer werd de wedstrijd met 16 kilometer ingekort. Er ontstond een kopgroep van drie renners en zij mochten uiteindelijk spurten voor de hoogste eer. Het was Rick Pluimers uit Enter, die zijn voorwiel als eerste over de eindstreep drukte en zo zijn eerste seizoenzege behaalde. Ook hij begon als 11-jarige bij de jeugd met de wielersport en vertrekt vrijdag naar Frankrijk, om daar deel te nemen aan een driedaagse.

Bij de mannen was Daan de Jong uit Steenwijk de succesvolste streekrenner. De eerste vijf vrouwen waren: 1. Nancy van der Burg, Gouda. 2. Maike van der Duin, Assen. 3. Melanie Hessling, Dortmund. 4. Annet Pit, Zwolle. 5. Nicole Clerx, Groningen. Mannen; 1. Rick Pluimers, Enter. 2. Karsten Veen, Westerlee. 3. Edwin Wielink, Twello. 4. Maurits Buist, Drachten. 5. Mark Prinsen, Heerenveen.