Waak voor inbraak tijdens de voorjaarsvakantie

Zuidwolde - De voorjaarsvakantie staat voor de deur. Ga je op vakantie? Let dan extra op, want traditioneel wordt in deze periode meer ingebroken. Laat je vakantie niet bederven en neem maatregelen.

Thuiskomen na een week vakantie en dan een grote ravage aantreffen is heel vervelend. Wek de indruk dat iemand thuis is door bijvoorbeeld tijdschakelaars op lampen te installeren. Vraag goede buren of bekenden om de post uit het zicht te leggen en een oogje in het zeil te houden. Verdachte situatie? Bel direct 112

De Wolden

In de gemeente De Wolden werd in de periode april 2018 tot en met maart 2019 totaal 43x een inbraak gerapporteerd, waarvan er 16 een poging tot inbraak waren. In verhouding vonden de meeste inbraken plaats in de dorpen Zuidwolde, De Wijk en Ruinen (zie foto).

Blijf je thuis, blijf dan goed opletten in je buurt. Zie je iemand die je niet vertrouwt? Spreek diegene eens aan of bel 112. Inbrekers hebben een hekel aan oplettende bewoners.

Zorg dat ze het opgeven

Inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn een woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Op www.politie.nl en www.maakhetzeniettemakkelijk.nl vind je de meest beproefde woninginbraakmethoden van een inbreker én wat je hiertegen kunt doen.

Tips tegen inbreken tijdens vakantie

• Sluit ramen en deuren en doe ze op slot. Haal de sleutels er uit en berg ze op.

• Breng tijdschakelaars aan op uw verlichting. Een woning die dag en nacht donker is, is voor een inbreker een duidelijke hint.

• Rij niet dagen voordat u op vakantie gaat met een dakkoffer op uw auto. Inbrekers rijden geregeld door de wijk op zoek naar inbraakgevoelige huizen. Een goede inbreker heeft in de gaten dat u op vakantie gaat.

• Kijk uit met wat u de digitale wereld laat weten. Een crimineel kan onbedoeld uw tweet, Facebookbericht of weblog onder ogen krijgen.

• Laat in huis een kaartje achter met het telefoonnummer van een contactpersoon die de politie in geval van nood kan bellen.