Drenthe uitgeroepen tot European Community of Sport 2019

Brussel

Vertegenwoordigers van de Drentse gemeenten en de Provincie mochten op dinsdag 4 december de titel ‘European Community of Sport 2019’ in ontvangst nemen tijdens het jaarlijkse ACES Europe Award Gala in het Europees Parlement te Brussel.

Drenthe wordt als voorbeeld gezien hoe sport kan worden ingezet binnen de maatschappij. Dit heeft geresulteerd in niet alleen een nominatie voor de titel Europese sportregio, maar ook het daadwerkelijk behalen daarvan. De titel ‘European Community of Sport 2019’ is een bekroning op alle activiteiten op sport- en beweeggebied, die er in Drenthe door vaak veel vrijwilligers worden gehouden. Dit is opgemerkt tot over de landsgrenzen.

Eerste Nederlandse sportregio ooit

ACES Europe is de sport-uitvoeringsorganisatie van de Europese Unie, ieder jaar worden een sporthoofdstad, sportsteden en sportregio’s gekozen. Drenthe zou bij uitverkiezing de eerste Nederlandse sportregio ooit worden. Half september van dit jaar waren de leden van het ACES Europe Committee 3 dagen te gast in Drenthe als sportregio. Het comité bezocht Drenthe ter beoordeling van de kandidaat-stelling voor de titel Drenthe European Community of Sport 2019. In 3 dagen werden mevrouw Rosato en de heren Lupatelli, Alonso, Rossato, Garde, Vorel en de Jeu meegenomen door Drenthe. ‘We hebben willen laten zien hoe we in Drenthe sport en bewegen inzetten in de maatschappij en we hebben ze in contact gebracht met vele sportvereniging en vrijwilligers, dat is gelukt’, aldus Hans Derks, programmamanager Drenthe beweegt.

In 2019 zal extra aandacht zijn voor sport in Drenthe. Op 18 januari wordt met de Drentse sportwereld gevierd dat Drenthe zichzelf Europees sportregio mag noemen. Het winnen van de titel is vooral ook een stimulans om te kijken welke sportdromen het komende jaar en de jaren daarna gerealiseerd kunnen worden.

Voorbeeld als het gaat om samenwerking

Tijdens het bezoek van het Europees comité werd Drenthe geroemd om het voorbeeld als het gaat om samenwerking: ‘Het belang van sport en bewegen op de thema’s integratie, ouder worden (healthy ageing), mentaal welzijn (social inclusion) en het gebruik van de openbare ruimte (daar waar je je prettig voelt en waar het uitnodigt tot bewegen) zijn belangrijke criteria voor de titel. Dit opgeteld bij de regionale samenwerking die hier al lang heerst maakt Drenthe een mooie kandidaat voor de titel’, aldus voorzitter de Jeu in september. Drenthe heeft laten zien dat het staat voor ‘Sports4all’ en dat is de basis voor het jaar 2019.

‘Doen zit in onze natuur! Ook sportief gezien. Dankzij het sterke vrijwilligersnetwerk in Drenthe laten we met elkaar ontzettend veel mensen bewegen en wordt inclusief denken steeds meer gemeengoed’, zegt Henk Jumelet over de nominatie. Gedeputeerde Henk Jumelet en Burgemeester Roger de Groot namen de prijs namens Drenthe in ontvangst. Samen met verenigingen, welzijnsinstellingen, vrijwilligers, buurtsportcoaches en andere belanghebbenden in de sport wordt geïnventariseerd wat er leeft binnen de sport in onze gemeenten. Samen wordt een programma gemaakt om te kijken of sportdromen waar kunnen worden gemaakt. Peter van Tarel, voorzitter van Omnigym Assen: ‘Het label European Community of Sport is een erkenning voor de vele sportverenigingen en vrijwilligers, die zich vanuit passie inzetten om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van sport en bewegen.’