Linda de Jonge doet het goed in combinerace

Fort

Meestal worden wedstrijden in trekkerslep, autocross en combineracing geassocieerd met stoere jongemannen, maar dat ook vrouwen hun ‘mannetje’ staan, bewijst Linda de Jonge. De 27-jarige Zuidwoldigse doet het in haar derde seizoen bij de Combine goed in de vrouwencompetitie vrije klasse. Afgelopen zondag werd het team derde. Dan is er ook nog de slotrace in het Friese Tzum op 16 september. Linda heeft tot nu toe alle drie de races uit kunnen rijden en heeft dan mede te danken aan mannelijke crew. ‘Ik rij de combine van Sander en Arnold Zwiep, die daarvoor al heeft gereden in hun race. Zij staan trouwens knap negende in de vrije klasse.’ Het betekent wel dat er tussendoor nogal eens wat geklust moet worden aan de combine en sowieso tussen de verschillende wedstrijden door. ‘Als de combine heel blijft, mag zij er ook nog in rijden’, lacht Arnold Zwiep, wat tot nu toe dus steeds gelukt is. ‘Maar als Linda iets teveel gas geeft, kan het wel eens een avondje lassen worden’, lacht hij.

Linda heeft een relatie met Sander Zwiep en dat maakte de stap om zelf ook in de combine te stappen wel wat makkelijker. ‘Al zit het crossen wel in onze familie, mijn broer doet ook aan autocross’, vertelt Linda. ‘Ja, daar willen ze me ook wel in hebben, maar dat gaat nu niet gebeuren. Het combineracen is een gezellig gebeuren en het geeft best een kick als je in zo’n ding rijdt.’ Haar enige tactiek is gewoon gas geven. Is Linda een bitch op de baan? De mannen, druk klussend aan de combine, houden wijselijk hun mond. ‘Ik heb de combine vorig seizoen wel eens stuk gejaagd. Ik zag een gaatje en wilde mijn derde plek terugpakken. Het was een grote knal, maar ik werd wel derde’, glundert ze. ‘Maar ik heb laatst in Yde netjes gereden hoor.’